Ga terug

De donkere kamer van Damokles

Willem Frederik Hermans

Boekomslag van De donkere kamer van Damokles

De donkere kamer van Damokles

Willem Frederik Hermans

Beschrijving

Angst, dreiging en verraad, ongrijpbaarheid van de werkelijkheid en onkenbaarheid van de ander: in deze roman komen Hermans' centrale thema's op geraffineerde en uiterst beklemmende wijze aan bod. De donkere kamer van Damokles vertelt het verhaal van Henri Osewoudt, sigarenhandelaar te Voorschoten.

Samenvatting

Dit boek is Hermans" meest bekende en meest herdrukte roman. Het verhaal vertelt over Henri Osewoudt, een weinig zelfverzekerde jongeman die een uitzichtloos bestaan leidt. Dan begint de Tweede Wereldoorlog en komt hij in contact met een Nederlandse officier, Dorbeck, die hem verzetswerk laat doen. Daarbij bloeit hij op en vindt zichzelf ineens een stuk geslaagder. Als hij tegen het einde van de oorlog naar het al bevrijde zuiden vlucht, denkt hij als verzetsheld ontvangen te worden. Maar dat pakt anders uit.

Docent Segbroek over dit boek

Meneer Bredschneijder: 'Dit boek las ik toen ik 16 was en het is nog steeds misschien wel het beste Nederlandse boek dat ik ooit las. Het speelt in de Tweede Wereldoorlog en dat gaat over een jongen/man die graag een held wil zijn en zich aansluit bij het verzet tegen de Duitse bezetter. Niets is wat het lijkt in dit geweldige boek, dat een filosofische onderlaag heeft. Heb je het uit, dan laat het je nooit meer los.'

Review

Klik hier voor een review.

Secundaire literatuur

Besproken in Literair Lexicon

1958
410
5