Ga terug

De avonden

Gerard Reve

Boekomslag van De avonden

De avonden

Gerard Reve

Beschrijving

De hoofdpersoon Frits van Egters, een 23-jarige mislukte gymnasiast die al enige jaren op kantoor werkt, wordt geregeld geplaagd door verschrikkelijke dromen. Hij ergert zich aan zijn vader, zijn moeder en aan zijn vrienden en vriendinnen.

Samenvatting

Hoofdpersoon van De avonden is Frits van Egters. Hij is mislukt op het gymnasium, op kantoor gaan werken, maar woont nog thuis bij zijn ouders. Hij ergert zich vreselijk aan hen, kan precies voorspellen wat ze het volgende moment gaan zeggen of gaan doen. De bezorgdheid van zijn moeder en de eetgewoonten van zijn vader maken hem razend, maar hij houdt zich steeds keurig in. Het boek beschrijft de tien laatste avonden van het jaar 1946. Wat Frits overdag op kantoor uitspookt, komt nergens ter sprake. Hij neemt zich aan het begin van elke avond voor om er deze keer eens een geslaagde avond van te maken, maar om een of andere reden slaagt hij daar geen enkele keer in. Hij slaagt er wel in om de paar mensen met wie hij contact heeft - zijn broer, wat vrienden - ook mateloos te irriteren, door zijn meligheid en door de botte manier waarop hij hen soms tegemoet treedt. Stel je in op een boek vol verveling, ergernis, irritante ouders en vrienden, en je ervaart een meesterwerk.

Docent Segbroek over dit boek

Meneer K├Ârnmann: 'Een boek waarin de leegte van de jeugd na de oorlog treffend wordt beschreven. Er gebeurt niets in het boek en toch gebeurt er tegelijkertijd een hoop. De jongvolwassenen maken flauwe grappen en hun obsessie met het lichamelijk verval maken de gesprekken herkenbaar (als je ooit in een studentenhuis gaat wonen)!'

Secundaire literatuur

Besproken in Literair Lexicon / Literatuurboek

opstandigheid, relatie ouders en kinderen, ziekte en dood

1947
196
4
Online Bibliotheek