Ga terug

Sonny boy

Annejet van der Zijl

Boekomslag van Sonny boy

Sonny boy

Annejet van der Zijl

Beschrijving

In 1928 ontmoeten Rika van der Lans en Waldemar Nods elkaar. Hun liefde voor elkaar is zeer omstreden; hij is een jonge Surinaamse student en zij is een veel oudere gehuwde Nederlandse vrouw met vier kinderen. Rika wordt zwanger en ondanks discriminatie en armoede weten zij een bestaan op te bouwen in Scheveningen, waar zij een pension beginnen.

Samenvatting

In 1928 ontmoeten Rika van der Lans en Waldemar Nods elkaar. Hun liefde voor elkaar is zeer omstreden; hij is een jonge Surinaamse student en zij is een veel oudere gehuwde Nederlandse vrouw met vier kinderen. Rika wordt zwanger en ondanks discriminatie en armoede weten zij een bestaan op te bouwen in Scheveningen, waar zij een pension beginnen. Daar wordt Waldy geboren, alias Sonny Boy. In 1937 trouwen Rika en Waldemar. Als de oorlog uitbreekt, besluiten Rika en Waldemar hun huis open te stellen voor onderduikers. Door onbekenden verraden, wordt het hele gezin in januari 1944 opgepakt, inclusief de illegale gasten. Rika en Waldemar belanden via het kamp Vught in verschillende concentratiekampen. In Duitsland wacht hen niet alleen de nachtmerrie van de kampen, maar ook de eenzaamheid, want contact met thuis wordt steeds lastiger. Verzwakt en uitgeput sterft Rika in Ravensbrück aan dysenterie. Waldemar weet Neuengamme te overleven en hij wordt samen met de andere overlevenden in de baai van Lübeck ingescheept. Het schip wordt per ongeluk door de geallieerden aangezien voor een vijandelijk schip en wordt gebombardeerd. Waldemar weet de kust te bereiken, waar hij wordt doodgeschoten. De kleine Waldy overleeft de oorlog.

Docent Segbroek over dit boek

Mevrouw Kartaram: 'Rika, een tamelijk rebelse vrouw, gaat een relatie aan met een 17 jaar jongere Surinaamse man. Ze krijgen samen een kind, genaamd Sonny Boy. Het boek heeft als thema een onmogelijke liefde, een liefde die eigenlijk helemaal niet mag bestaan in die tijd. Dit boek is zeker een aanrader!'

Review

Klik hier voor een review.

2004
282
3
Online Bibliotheek