Ga terug

Mijn moeders strijd

Murat Isik

Boekomslag van Mijn moeders strijd

Mijn moeders strijd

Murat Isik

Beschrijving

In Mijn moeders strijd beschrijft Murat Isik de onvermoede emancipatiestrijd van zijn moeder Aynur, die geboren wordt in een conservatief dorp in Oost-Turkije en opgroeit in de kuststad Izmir.

Samenvatting

In Mijn moeders strijd beschrijft Murat Isik de onvermoede emancipatiestrijd van zijn moeder Aynur, die geboren wordt in een conservatief dorp in Oost-Turkije en opgroeit in de kuststad Izmir. Ze verzet zich tegen haar achtergestelde positie als vrouw en probeert de regie over haar leven in eigen hand te nemen. Hoe moeilijk dat is, blijkt wanneer haar broer haar eerst zonder overleg tewerkstelt als huishoudelijke hulp en haar daarna tegen haar wil probeert uit te huwelijken. Aynur komt in opstand en trouwt een man met wie ze wél een toekomst voor zich ziet, maar het wordt een moeizaam huwelijk. Begin jaren tachtig komt ze met haar gezin terecht in de Amsterdamse Bijlmer, waar ze sociaal geïsoleerd raakt. Tegen de verwachtingen in besluit Aynur zich te emanciperen, waardoor ze zich van de vrouwen in haar omgeving onderscheidt. Waarom deed ze dat en welke obstakels moest ze daarbij overwinnen?

Docent Segbroek over dit boek

Mevrouw Groen: 'Ode aan zijn moeder. Begin jaren tachtig komt het gezin terecht in de Amsterdamse Bijlmer, Aynur raakt geïsoleerd. Tegen alle verwachtingen in gaat ze zich emanciperen waardoor ze zich van de vrouwen uit haar omgeving onderscheidt. Waarom deed zij dat?'

berust op werkelijkheid, familie, liefde, relatie ouders en kinderen, vrouwenstrijd

2020
119
1
Online Bibliotheek