Ga terug

Margje

Jan Siebelink

Boekomslag van Margje

Margje

Jan Siebelink

Beschrijving

Een oude man, Ruben, kijkt in de oudejaarsnacht terug op zijn leven en met name op de relatie met zijn moeder, Margje, en zijn jongere broer Thomas. Ruben wilde altijd de belangrijkste zoon zijn van zijn moeder, maar die had een duidelijke voorkeur voor Thomas. De relatie tussen Ruben en Thomas ontwikkelt zich in de loop der jaren in een wat eigenaardige richting.

Samenvatting

Op de avond van oudjaar wil de 74-jarige Ruben samen met zijn iets jongere broer Thomas naar het kerkhof van hun ouders en daarna voor de laatste keer naar het pand van zijn oom Anton, een vervallen oud kasteelachtig landhuis dat op de nominatie staat om gesloopt te worden. Maar Thomas komt niet opdagen en zo loopt Ruben in de laatste nacht van het jaar alleen door het leegstaande pand. Zijn gedachten gaan terug in de tijd: herinneringen komen boven aan zijn moeder die een duidelijke voorkeur had voor zijn broer, wat Ruben ook deed voor zijn moeder. De relaties in het gezin zijn ietwat merkwaardig, vooral ook die tussen de broers. En dan is er nog de (vermeende?) relatie tussen hun moeder en oom Anton!

andere plaatsen andere tijden, berust op werkelijkheid, liefde, op zoek naar je wortels, opgroeien tot volwassenheid, relatie ouders en kinderen, school, ziekte en dood

2015
264
4