Ga terug

De tolk van Java

Alfred Birney

Boekomslag van De tolk van Java

De tolk van Java

Alfred Birney

Beschrijving

Het kind van een vader met een oorlogsverleden, en een moeder die haar kinderen liever kwijt is dan rijk, is de verteller in dit aangrijpend verhaal. De herinneringen van de vader aan de '˜Politionele Acties', de oorlog die Nederland uitvocht in Indonesië rond 1947, zijn gruwelijk en schokkend.

Samenvatting

Arendwordt geboren in Nederlands-Indië, als het onechte kind van een Nederlandse advocaat en een Chinese hulp in de huishouding. Hij groeit op (en ontspoort) tijdens de Japanse bezetting van Nederlands-Indië (1941-1945) en is, als die oorlog eindigt, er als de kippen bij om mee te vechten in wat in onze geschiedenisboeken "Politionele Acties" worden genoemd, maar wat feitelijk een wrede onafhankelijkheidsoorlog was: Indonesië vocht zich vrij van de "koloniale overheerser" Nederland. Zijn gruwelijke oorlogservaringen neemt Arend mee naar Nederland: zijn vrouw en kinderen lijden vreselijk onder de terreur van deze getraumatiseerde man.

Review

Klik hier voor een review.

andere plaatsen andere tijden, berust op werkelijkheid, eenzaamheid, familie, liefde, oorlog, op zoek naar je wortels, opgroeien tot volwassenheid, opstandigheid, psychische gestoordheid, relatie ouders en kinderen, spanning, ziekte en dood

2016
465
3
Storytel