Ga terug

De ontdekking van de hemel

Harry Mulisch

Boekomslag van De ontdekking van de hemel

De ontdekking van de hemel

Harry Mulisch

Beschrijving

Monumentaal werk over twee vrienden en hun zoon, wier leven wordt gestuurd door de Hemel, die wil ingrijpen nu Het Kwaad in de wereld de overhand lijkt te krijgen.

Samenvatting

De ontdekking van de hemel gaat over het feit dat de mens het verbond met God heeft vervangen door een pact met de duivel, met Het Kwaad, en dus construeert men in de hemel een groot opgezet plan om de tekenen van het verbond tussen mens en God terug te halen. Op aarde lopen twee mannen rond, Max en Otto, die door een toeval elkaar ontmoeten en meteen weten dat ze met elkaar bevriend "moeten" raken. Vanaf dat moment zijn ze ook onafscheidelijk en als Max verliefd wordt op Ada, komt ze eigenlijk toch nog pas op plaats twee. De verhouding tussen Max en Ada en Otto neemt verrassende vormen aan en uiteindelijk krijgt Ada een kind, een zoon. Deze jongen, Quinten, blijkt over zeer opmerkelijke kwaliteiten te beschikken. Otto verdwijnt op een dag, en Quinten gaat hem zoeken. En dan komt een "van boven gestuurd" proces op gang met verrassende uitkomsten. Het is een heel dik boek, maar met een spannende verhaallijn en vol boeiende "zijwegen". Het boek werd succesvol verfilmd, maar de film kan natuurlijk maar een fractie van de vele verhaallijnen van het boek weergeven.

Secundaire literatuur

Besproken in Literair Lexicon / Eerste druk '92

andere plaatsen andere tijden, eenzaamheid, kunst en kunstenaar, liefde, op zoek naar je wortels, opstandigheid, relatie ouders en kinderen, vrouwenstrijd, ziekte en dood

1992
901
6
Online Bibliotheek